Imunski sistem

top: 140px;” src=”http://www.vibrantlifenews.com/wp-content/uploads/immune-system.jpg” alt=”” width=”288″ height=”216″ />

V kolikor imunski sistem deluje na optimalni ravni, se v organizmu ne bo razvil aids, niti rak, ne herpes ali katerakoli druga latentna bolezen, ki v človeškem telesu eksistira kot potencial skrite nevarnosti. Slaba izbira živil ter omejen vnos živil, lahko vpliva na stanje prehranjenosti posameznika in dolgoročno oslabiti zdravje. Znanstveni dokazi vedno bolj podpirajo stališče, da način prehrane vpliva na številne funkcije človeškega telesa in sodeluje pri ohranjanju dobrega zdravja ali homeostaze, ki je potreben, da se zmanjša tveganje za številne kronične bolezni.

V zadnjih nekaj desetletjih je prehranska znanost napredovala, in zdaj bolje razumemo fiziološke in genetske mehanizme, s katerimi prehrana in posamezne sestavine hrane vplivajo na zdravje in bolezni. Res je paradoksalno, ker je hrana osnova vzdrževanja življenja in kot taka tudi vzrok številnih kroničnih bolezni. Razumevanje mehanizmov za razvoj tumorjev in nadzorovanje njihove rasti je pripeljala do dopolnilnih konceptov biomedicinskih terapij. V skladu s tem pristopom zdravljenje raka ni več sestavljeno izključno iz kirurških odstranitev tumorja, kemoterapije in radioterapije, temveč vključuje tudi podporo rekonstruktivne terapije, katere cilj je, da regenerira in poveča odpornost organizma, da normalizira celično presnovo in zmanjšuje škodo, ki je nastala zaradi zdravljenja.

Čeprav ne moremo nadzorovati kronološko starost lahkonadzorujemo biološko starost, da lahko živimo dolgo življenje brez bolezni  je potrebno razumeti, kako preprečiti in popolnoma spremeniti učinke staranja in bolezni.

Čeprav brez kisika ni življenja, je kisik odgovoren za številne bolezni in staranje. Staranje pravzaprav predstavlja spremembe v telesu, ki nastanejo zaradi dolgoletne uporabe bioloških sistemov našega telesa.

Na leta ne moremo vplivati, na staranje pa lahko. 90 % bolezni odraslih je rezultat degenerativnih procesov, ki nastanejo s staranjem in so posledica delovanja prostih radikalov, ki nastanejo med biološkimi procesi, med stresom, z uživanjem hrane z dodanimi kemikalijami, nastajajo zaradi življenja v onesnaženem okolju, sevanja, UV-žarkov itd.

Z zgodnjim odkrivanjem in pravočasnim ukrepanjem lahko številne od teh bolezni preprečimo, lahko jih zdravimo ali pa se jim spremeni potek.