Zeolit in psoriaza

top: 136px;” src=”http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Psoriasis_on_back1.jpg/230px-Psoriasis_on_back1.jpg” alt=”” width=”230″ height=”225″ />

Psoriaza ali bolje poznano ime – luskavica – je kronična vnetna bolezen z značilnimi kožnimi žarišči. Ta so pordela, različno oblikovana in prekrita s srebrno – sivimi luskami. Bolezen najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. V Sloveniji oboleva za psoriazo okoli 35.000 ljudi. Zaenkrat zagotovo vemo le to, da je luskavica dedna bolezen in ni nalezljiva, medtem ko pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo. Po najnovejših raziskavah gre za motnjo imunskega sistema.

Težave s katerimi se srečujejo bolniki
Luskavica je bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo pogosto prikrivajo, kar jim povzroča tako čustvene kot fizične bolečine. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in velikokrat zaradi svoje nepoučenosti dajejo bolnikom vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. Takšne in podobne situacije pa zdravljenje zgolj otežujejo. Psoriaza prizadene življenje na delovnem mestu, v šoli in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo, intimnost,… Vse to ima velik vpliv na samozavest bolnika. Pomembno je, da se javnost ozavesti z dejstvom, da je luskavica kronična doživljenjska bolezen, in da se bolniki oskrbijo s potrebnimi informacijami, kako obvladati bolezen. Da bi izboljšali kakovost življenja obolelih, si pomagajo z zdravniki, farmacevti in raziskovalci na tem področju.

Kopel obogatena z zeolitom, lahko precej pomaga, saj vlaži in mehča kožo ter zagotavlja pomembno udobje za kožo, ki jo je poškodovala luskavica. Priporočena je oralna terapija, in v zgodnjih fazah bolezni lahko uporabimo zeolit kremo.